Τι ειναι το mentoring;

Ναι, αλλά τι ακριβώς είναι το mentoring;

Mentoring είναι η διαδικασία κατά την οποία η/ο μέντορας βοηθάει την/τον mentoree να ξεκαθαρίσει στόχους που σχετίζονται με την επαγγελματική του εξέλιξη και να οργανώσει ένα πλάνο για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, με το να μοιράζεται μαζί του τις εμπειρίες και τη γνώση που έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας. (Ή, όπως αρέσει στη Στέλλα να λέει, μέντορινγκ σημαίνει «κάνω την εμπειρία μου σκαλοπάτι για ν’ ανέβεις εσύ λίγο πιο εύκολα, λίγο πιο ψηλά». Ας μην ξαναανακαλύψουμε όλες τον τροχό, αν δεν υπάρχει λόγος…)

(Α, άκου και μια πραγματικά ενδιαφέρουσα γυναίκα να μιλάει για το mentoring).

Η μέντορας (από δω και πέρα θα μιλάμε στο θηλυκό, αφού το WoT απευθύνεται πρωτίστως σε γυναίκες) διαθέτει μεγαλύτερη επαγγελματική εμπειρία από τη mentoree στον επαγγελματικό τομέα για τον οποίο εκείνη ζητάει υποστήριξη. Από την άλλη, δεν είναι ο γκουρού που γνωρίζει τα πάντα, αλλά συνοδοιπόρος που διευκολύνει αυτή τη διαδικασία.

Και πώς ακριβώς γίνεται;

Πρακτικά, το mentoring μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές, για παράδειγμα:

–           συμβουλευτικές συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο.

–           επικοινωνία από απόσταση (μέσω mail, τηλεφώνου, Skype κτλ) για εμψύχωση και απάντηση συγκεκριμένων ερωτημάτων.

–           ημέρες «shadowing», στις οποίες η mentoree παρακολουθεί τη μέντορά της επί τω έργω, έτσι ώστε να γνωρίσει καλύτερα το επάγγελμα ή ακόμα και την εταιρεία στην οποία δουλεύει.

Πρακτικά, δηλαδή, σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει;

Πρακτικά, σχεδόν σε όλες -ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έχεις φανταστεί ότι θα μπορούσε να έχει κάποια χρησιμότητα. Σκέψου, για παράδειγμα:

–           Μία δημοσιογράφος γίνεται μέντορας για μία 18χρονη μαθήτρια που ετοιμάζεται να συμπληρώσει το μηχανογραφικό της.

–           Μία ελεύθερη επαγγελματίας γίνεται μέντορας για μια 30χρονη εργαζόμενη που θέλει ν’ αλλάξει επαγγελματική κατεύθυνση.

–           Μία καταξιωμένη manager γίνεται μέντορας για ένα στέλεχος επιχείρησης στον ίδιο τομέα.

–           Μία συνταξιούχος δικηγόρος γίνεται μέντορας για μια εργαζόμενη μητέρα που προσπαθεί να συνδυάσει οικογένεια και καριέρα.